Renoveringen som utfördes under 2005
6:e januari
Fortsatt dopning av skevroder. Schabloner för flottiljsiffrorna skärs ut och passas in på kroppen.
En siffra klar! Inpassning på kropp. Krutet dopar 'rodder'! Penselföring. Gobben och Krutet har även fått på en ny läderbeklädnad på väggen i bakre sittbrunnen. Den skall senare målas med rätt grön färg! Rätt snyggt ändå! Och Krutet dopade vidare! Och Gobben tillpassade vidare! Gobben! Mer sifferbilder. Ettan på G! Kroppen! DSC04259 En etta. Cockpit! Njutare.

8:e januari
Maskeringen för flottiljsiffrorna fortsätter liksom sprygelsömnad av sista rodret!
Innre delen av den utskurna masken används för att passa in siffrorna på kroppen. Maria inspekterar vårt inredningsarbete.
Efter tillpassning fästs den yttre delen av maskeringen och den innre tas bort. Samma sak på andra sidan. Peter syr sömmar på skevroder. Ett delikat arbete. Inte vilken sömm som helst duger på flygplan med farter upp till 350 km/t. Pilligt värre! Skyddsmaskering av kroppen på plats.

10:e januari
Flottiljsiffror lackade.
*Väggen mot tanken monterad.
*Brick-sök under durkar och golv halva natten....! Puuuh!
*Fler dekaler på plats.
*Konstaterande av "pys-punka på höger däck!
*Demontering av förstärkninglister på högra väggen, backre sittbrunns insida pga "nojja" "F-n om de skulle lossna! Vi skulle inte veta det och ingen skulle veta var de hamnar....! Bort med skiten!!!"
Vår 'minisprutbox' monterad på kroppen över maskeringen för siffrorna! Insidan av boxen! Acetontvätt och renblåsning innan lack! Kopplade damsugaren till boxen. inget synbart färgdam kunde observeras utanför boxen med damsugare kopplad! Funkade kanonbra! Direkt efter sprut! Insidan efter lack! Utsidan efter lack och demontering av mask! Blev hyggligt! Andra sidan... ...gick mindre bra! Ett styggt färgsläpp när masken drogs (som drogs direkt efter sista lagret lack) orsakade en del vånda. Lill-Jocke snodde kameran och tog en bild utan min vetkskap! De straffas genom att jag lägger ut hans nuna på nätet! Slipade om och penslade i färg vid färsläppet. Skall slipas dock när de har härdat igenom! Vänsler sida klar... Ja nästan i alla fall! En dekal på motorkåpan på plats! Och vid tanklocket! Och vid externströmuttaget. Skylten 24 VOLT saknas dock! Vi tappade ner en bricka i durken och den drog som en avlöning till ställen där den blev osynlig.... Reslutatet blev att vi fick riva bort durkar och golv i en desperat jakt på brickan! Gobben visade prov på skruvkunnande! Vi letade med ljus, lykta, magent och kamera! Någon bricka stod inte att finna med de vanliga metoderna.... ...så vi använde kameran och fotade in i vrår som inte kunde ses med blotta ögat! De resulterade i en del skumma bilder! ...på vrår och hörnen tidigare icke skådat med mänskligt öga på 50 år! En massa gojja hittades! Men bricka förblev borta! Vi kunde dock konstatera att de fanns tillräckligt många hål rakt igenom kroppen ner mellan landställsbrunnarna och annat! Så efter konstaterande att någon bricka definitivt inte finns kvar i kroppen blev det till att skruva tillbaka allt igen! Jag har ont i fingrarna...!

11:e januari
På-dopning av kantband på de nysydda spryglarna på de sista skevrodret. Montering av tätlister i ventilationshuvarna. Kedjan till tanklock monterad. Bygge av ny hållare för slang till avfuktaren genom rutan!
Den beryktade pys-punkan! Vi hittade slangar som låg i välbevarande olja/fett i vårt skåp med reservdelar. Slangbyte är på sin plats kanske. Montering av tätningslister runt den öppningsbara vindrutan i främre huven. Kantbanden på spryglarna på plats. En hel del 'resningar' som måste arbetas ned i de nästföljande dopningarna. DSC04359 Gobben började snickra på ett nytt slangfäste för avfuktaren. Den 'gambla' skummgummibiten luddar av sig kopiöst när man tar den i och ur! Ett ramverk byggs upp och sedan byggs ett par enklare spant för att forma biten efter rutans krökning! Kedjan till tanklocket fastskruvad!

13:e januari
Bakre och främre kantband monterat på sist skevrodret. Skruvar i huvbågen dragna och ytterligare några sidopaneler i cockpit monterade.
Dekaler kantlackade. Bygget med de nya slängfästet till lufttorken i vindrutan fortsätter.
Kroppen utdragen i kallhangaren och kopplad till lufttorkarna. Cockpit och motor.

Gobben fixade pasta och köttsås direkt vid ankomst idag! Göttmos! Gobbens bygge av slangfäste! En skev historia det med! Krutet blandar dope! Montering av minisprutbox inför kantlackering av dekaler. Åsså lackades det! Resultat! även dekal externströmuttag, motorolja och bränsle lackades! Gobben synar! Montering av sidopanel! Krutet klipper till i duken! Fredrik monterar paneler, brevlåda.... eller nått! Kollar läget! Panel, vänster sida! Gobbarné! Pawneen luftades i samband med att vi drog bort Safiren till sin plats i kallhangaren! Krutet klar för dagen/kvällen/natten!

17:e februari
Peter fortsätter montera öljetter på skevrodren! Janne har tillverkat egna, snyggare! De fabriksgjorda var allt för stora för att göra sig väl på roder!
Lägger även in några bilder på vår "nya" Safir SE-KVS!

Janne tillverkade mycket snygga öljetter. Bättre anpassade till roder! Peter slutförde processen med snygga monteringa av desamma! Några bilder på SE-KVS. Närbild, stabbe, kropp, fena! Overwiew!? Cockpit I-bräda Inreddningen ser nästan grå ut. Men den är grön! Blixten som ställer till det!

7:e mars
Tobbe tvättar vidare på motorfundamentet. Gobben och Generalet fick ägna kvällen åt att bättra på mättnaden i duken på höjd, sid och skevroder. Duk suger fett!
Ett höjdroder upphängt i sprutboxen i väntan på mera dope. Trodde vi skulle klara oss med den dope vi hade kvar, men ack vad det sket sig! Det blir till att ringa Arigo och beställa mer! Roder i väntans tider! Motorbocken till KGZ. PEO hämtar den 'idag' och sprickindikerar den åt oss. Således kan vi snart ha färg på den och börja montera motorn nästa vecka! KGZ utan motorbock. Gobben synar duk på KVS. Hur har dom gjort....Hur har vi gjort??? KGZ Ser lite 'rumphuggen' ut... fast framifrån då! É motor i traversen! KVS Gobben synar vidare! En annan vy av KGZ. En annan vy av Gobben. Alltihop!

10:e april
Den 10.e April 2005 samlades alla 10 delägarna samtidigt för första gången sedan vi skaffade vår Safir.
Ett unikt tillfälle som inte fick förspillas bildmässigt. Se och njut av unika bilder på hela gänget tillsammans!

En tösabit med sin far gästade klubben! Gänget i lektionssalen. We make it happen! Det är så unikt att jag bara är tvungen att lägga in båda bilderna som togs! Ett lackat sidoroder. Ett lackat sidoroder. 'Tag ej här' lackat med schablon. Nylackade skevroder, pyntade med text! Gänget beundrar. Är det sånt här som kallas för klubben för innbördes beundran? Stabbarna med sina nylackade höjdroder. Efter som kroppen fortfarande står kvar på motórsidan tog vi resten av vår Safir och gick! ytterligare ett unikum till bild!

9:e juni
Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade igen Flytt är orsaken. Inget internet osv. Men nu fortsätter vi!
Arbetet har gått vidare och stabbe och fenan med tillhörande roder är på plats. Återstår montering av roderöverföringar. Stag, linor och stötstänger. Många låsningar blir det! Montering av stötstänger till skevroder.

Fredrik i full gång med att låsa saxpinnen till skevroderstötstångens inre fästpunkt. Trångt, pilligt svårt. Vingarna i sprutboxen. Notera att rotsprygeln numera också fått färg på sig.

24:e juni
Inte så mycket bilder denna gång. En nostalgisk bild bara. Men lite info dock om vad som händer kring SE-KGZ.

Rören till klaffens roderöverföring har kommit och montering är påbörjad av dessa. De utlovade slangarna dök dessvärre inte upp som utlovat pga. materielbrist hos Arigo.

Så med facit i hand kan man konstatera att dessa borde beställts långt tidigare. Vi får skylla oss själva vad gäller detta!

Gruppen beslutade på senaste mötet att SE-KGZ skall X-klassas och pappren om detta skickades in till EAA. Detta med förvissning om att överföringen till x-register "i princip" skulle gå med "vändande post". Verkar som begreppet "vändande post" är hyggligt "subjektivt"! Kanske ett snack med den som utlovade detta skulle kunna bringa mer klarhet i frågan! Således gäller att vi får se tiden ann och ta dagen som den kommer! Det finns dock en hel del att jobba med i förberedande syfte. Montera kontaktdon för pitåtrör i vingrot. Efter detta skulle vi kunna montera vingarna. Montera stötstänger till skevroder. Sträcka roderlinor till sidoroder mm.

En bild från när Janne och Tobbe var i Duxford 2003. notera spitfiren i vänstra hörnet ovanför Sally B, som även hoo är värd att observeras.

18:e juli
Vingarna monteras!
Installationen av "eluppvärmt pitåtrör" närmar sig sitt slutförande. Knapp har monterats i cockpit och anslutning mellan vinge och kropp är klar mm.

Höger vinge monterad. Vänster på G. Lite mer pill med denna. Nytt pitåtrör med värme ansluts till elkoppling i vingrot! Gobbarna lurar på kopplingar! Börjar likna Safir!

21:a september
Muhammed från Säve anlände idag för att kalibrera våra instrument!
Fartmätaren var de första som kollades. Ett läckage upptäcktes, men de visade sig vara "dränaget" i pitåtröret som inte var övertäckt som de skulle! När detta övertäckts var allt OK. Därefter var det höjdmätarens tur! även här läckte det! Denna gång var det en slangklämma som krävde ytterligare åtdragning. Muhammed lyfte ur instrumentbrädan och drog åt. Därefter klarade även höjdmätaren testet!

Sven Söderman torskade, som flitig besökare av klubben, på att hjälpa till med rangering. Muhammed på väg in i kroppen för att montera slanganslutning på statiska uttaget! Han sa att de brukar kalla honom 'mullvaden' på jobbet! Man kan förstå varför!

22:a september
Äntligen kom "gobbarna"!

Axiallager, magneter och propeller på plats! Per-Åge tillsammans med Lennart Månsson har nu monterat axiallager, magneter och propeller. Därefter justerat tändning och lyckats få igång motorn på vår Safir! Ett härligt ljud spred sig åter över sjuhärad! Dock återstår en hel del efterkontroller! Kablar, slangar, låsningar, roderlinor mm kommer nu att kollas mycket noggrant inför premiären! Inget lämnas åt slumpen!
Per-Åge är ånyo inplanerad för efterkontroll nästa vecka!

Lennart och Per-Åge. Koncentrerade gobbar! Instrument för kontroll av vevaxeln! Notera texten längst till höger (längst ned). Det hänger på 1000-delar.... Noga, noga! Rejäla don för att montera snurran! Det dras med 37 kilo! Per-Åge monterar magneter!

29:e september
Det ljuva bullret kan åter höras från vår Safir!


29:e september
Ytterligare en dag närmare rollout!
SE-KGZ har nu stämt upp sin pipa 6 gånger och inga direkta konstigheter står att finna med motorn! Skönt! I samma veva har vi uppfyllt vårt åtagande att iordningställa sprutboxen efter oss. Golvet och väggarna är nu lackade i boxen. Lite småpill återstår dock! De blev rätt bra!

Safiren efter motorkörning och läckagekontroll!

10-24:e oktober
De sista raderna i denna sida för renoveringen tar här form!
Kan hända blir den någon mer rad, vi får se. Hur som helst! Detta är de senaste sedan 10.e november!

É röv i é kropp...eller é röv på é kropp...svårt att säga vilket som gäller!!! Fredrik inspekterar insidan av kroppen efter FOD. Här en pos strax innan vändning för att ta sig ur igen. Tobbe lurar lite på dagens övningar. Vingtapp renpolerad från ytkorrision. Tappar och beslag nu med nytt ytskydd i forma av 2k epoxilack. Främre vingtappen fick sig ett lager också! Sista niten till låsningen av vingbulten på plats. Vingen var tvungen att lyftas av för att få dit den. Ny kondensator monterad. Dragstång nu försedd med skumgummiskydd för motorkåpan. gäller att 'Passa lacken asså!'. Gobben låser kontaktdonen som går genom brandskottet. Tobbe reparerar kontakten till pitåtrörsvärmen som bokstavligt talat 'föll isär' när vi trädde den genom kroppen. Numera är de lött! Gobben låser fortfarande! Pilligt värre sé! Utdraget och klart inför testkörning av motorn. Spinner numera som en katt.... eller Safir var de kanske!